Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

K téhle vaší větě (tedy části věty): dovolenou nemá zaměstnanec zadarmo, musí si na ní vydělat.

To je nesmysl. Zaměstnanec si na nic nevydělá. Vydělá si jen za svou práci , za určitou činnost. Na tu dovolenou, svátky, benefity musí vydělat ten či onen podnikatel. Zaměstnanec je pracen za svou práci. Zaměstnavatel, ale musí umět tu práci prodat, musí umět přijít s něčím, co je lepší než konkurence. Je hezké (například) vyrábět plastové židličky, když ty židličky nikdo kupovat nebude, ale jako zaměstnavatel musím za práci zaměstnanci zaplatit, stejně jako mu musím zaplatit doovolenou, svátky, část nemocenské apod. Připomíná mi to jeden názor člověka, který byl propuštěn, protože se firma dostala do problémů (nebyl odbyt). "když neumí podnikat, tak proč se do toho pouští" Jenže to je riziko podnikání, že? Na druhou stranu ten samý člověk je schopen tvrdit, když firmá má zisk " Oni vydělávají, mají dost prachů a nám neplatí"

Mnoho let se pohybuji ve stavařině. A několik jsem jsem podnikal jako společník ve stavební firmě. Když byla sezona, tak se vyděly peníze, když skončila, tak se zaměstnancům platilo stejně, přestože práce nebyla. Mnohdy se muselo udělat opatření, kdy lidé byli doma na šedesát procent. Tohle jsou věci, které zaměstnanec řešit nemusí. Osobně to řeknu tak. Dělám teď sám na sebe,není to jednoduché, ale pokud bych se měl vrátit k tomu, že bych někdy rozjel znovu stavební firmu, tak nechci zaměstnance na trvalý úvazek. Maximálně se smlouvou na dobu určitou a na nekvalifikované práce lidi od agentur. Ono opravdu není příjemné v době mimo sezonu přemýšlet, kde vezmu na platy lidí.

5 6
možnosti
PR

P88a38v60e90l 15R70u62s37ý

19. 3. 2013 19:09

Registrujete jednoduchý fakt, že u podnikatelů se zaměstnanci jsou to právě zaměstnanci, kteří se starají o odbyt a prodej?

Dochází vám, že ti sezónní zaměstnanci musí vytvořit takovou hodnotu, kterou podnikatel prodá tak, aby pokryl sezónní výpadky, dovolené apod.

7 1
možnosti
VH

Vaše argumentace (ostatně stejně jako Mládkova) se mně zdá být darebácká. Neargumentujete výpočtem u OSVČ, tedy živnostníka, ale u "Švarcky".  Jenže to není živnostník!

  Zcela neuvěřitelná je věta: "Vláda místo aby plošně omezila paušály, selektivně postihla nejohroženější sociální skupinu, rodiny s dětmi, dala rodičům podnikatelům na vybranou: buď si uplatníte paušální odpočet nákladů nebo daňovou slevu na děti".   Paušál je vzájemně výhodná výjimka z účtování nákladů. Pokud je uvedené řešení ekonomicky nevýhodné, tak holt musí ("normálně") příslušný živnostník účtovat. Co je na tom nepochopitelného?   A jak by měly být "plošně omezeny paušály", aby neplatil váš nářek nad jejich zneužitím "Švarckami"?

   Ano, není to jen pan Mládek, kdo čeří hlasinu. Připojil se i pan Rusy.

4 5
možnosti
MK

Už jsem to psal jinde................. OSVČ platí minimální zálohu na zdravotní pojištění 1748 korun, na sociální 1890, to je dohromady 3638 korun. Zaměstnanec se mzdou 25 tisíc hrubého odvádí na zdravotní pojištění 1125 a na sociální 2000, dohromady tedy 3125 korun. O pět set méně než OSVČ.

Bohužel pan Rusy žije asi v domnění, že být OSVČ je jedna velká slavnost

4 3
možnosti

Konečně normální a celkem rozumný názor, bez ideologicky podbarvených výkřiků.

Dokonce nabývám dojmu, že pravicovým politikům, dost hloupý výrok pana Mládka,

udělal skutečně radost.:-)R^

6 3
možnosti
LC

Nejen že jim udělal radost. Ti se smáli až se za břicha popadali. Okamžitě si to totiž promítli do výsledků příštích voleb.

2 0
možnosti
Foto

přeběhl jsem z diskuze do diskuze se zjištěním, že pan Malý svoje příspěvky kopíruje, především však souhlasím s tím, že Mládek, patrně nechtě, otevřel diskuzi. Pokud bude natolik hlasitá, bude mít, jako případný ministr, potřebnou reflexi....až bude mít jasno....třeba zase něco plácne.:-)

3 2
možnosti
PR

P17a95v70e21l 18R24u93s66ý

19. 3. 2013 17:34

Ono je to kus od kusu. Každý to má jinak. Když jsem byl zaměstnanec, byl jsem v práci i víc než těch 12 hodin a víkendy, počítač na dovolené, permanentně online k dispozici. Práci jsem si nenosil domů, ale neustále na rameni, vyplňoval jsem nesmyslné výkazy pro centrálu, z mé práce mělo práci 300 lidí.

A kvalita? Já doktor musel učit řemeslníka, jak má pracovat, já doktor musel vysvětlovat automechanikovi, kde je problém... A odpovědnost, když se do toho OSVČ nechce, tak si založí s.r.o. podle nápadu Kalouska už nebude potřeba víc než koruna, co jsem zaslechl. Sezóna - stavební firmy se zaměstnanci nemají sezónu? Spousta zaměstnanců je dnes hnána na IČO jen proto, aby faktický zaměstnavatel ušetřil na nákladech a tím se stal nekalou konkurencí právě těm opravdovým podnikatelům. Není to černobílé. Jak jsem psal, oba typy zaměstnání jsou plnohodnotné, jen jsou jiné, ale do státní poklady by měly přispívat ne stejně, ale vyváženě.

6 3
možnosti
PR

P75a12v86e53l 75R18u61s87ý

19. 3. 2013 17:36

To bylo pro pana Malého.

0 0
možnosti
MM

A vy jako zaměstnanec máte také pronajatou provozovnu nebo kancelář či sklad, nebo výrobnu, jakom má OSVČ? Také máte finance blokované skladovými zásobami? Také jste jako OSVČ v práci pokud je to potřeba i 12 hodin? Také si nosíte práci domů, vyplňujete nesmyslnné výkazy pro stát? Také když jste zaměstnanec dáváte práci lidem? Srovnávat zaměstnance s OSVČ jen podle odvodů je populismus a demagogie. Spoustě OSVČ zbyde po všech odvodech a daních čistého méně, než zaměstnancům. Jsou OSVČ, protože nechtějí být odkázáni na nejistotu zaměstnání, protože chtějí být honorováni za to, co skutečně vytvoří a vydělají. OSVČ na rozdíl od vlády řeší politiku nezaměstnanosti. Pokud by na tom OSVČ byli díky nižším odvodům tak královsky, tak proč jich tolik krachuje, proč jich tolik ruší živnosti?

Nemluvě o kvalitě práce a cenách. Zkuste si na opravu čehokoli v doměš pozvat firmu a živnostníka a poznáte vcelku zásadní rozdíl v ceněš i kvalitě. Už jen proto, že ta firma odvádí víc než OSVČ  a má větší režii. Spousta OSVČ jsou stavební žemesla, odkázaná na klimatické podmínky a tak díky nim 4 - 5 měsíců v roce stojí a nemají příjmy. Zaměstnanec nemá prakticky žádnou odpovědnost, živnostník má odpovědnost za vše a ještě za vše ručí veškerým svým majetkem soukromé osoby. Zvýšením daňové zátěže živnostníků se jen zlikviduje střední stav a naroste počet nezaměstnaných. To je ale politika levice, která vždy musí mít třídního nepřítele, kterého předhodí davu - dnes je to živnostník. A zítra?

4 7
možnosti
Foto

Žádný třídní nepřítel se davu nepředhazuje. O to ale nejde. Jde o to, že OSVČ je proti zaměstnancům zvýhodněná, co se týče daní a odvodů. Vždycky jsem říkala, a to jsem OSVČ již od roku 1994, že mám oproti zaměstnancům velké výhody, a to i v dobách, kdy vládla levice a byl zaveden minimální daňový základ. To, že jsem pracovala od rána do večera, neděle a svátky, to byla moje soukromá věc.

6 5
možnosti
Foto

Karma, pane doktore. Čím více inteligence, tím rozumnější pohled na tuto věc.

3 3
možnosti
Foto

Tý jo, první rozumný příspěvek na dané téma. R^

6 1
možnosti
PK

P84a54v83e62l 60K79u78r38a29l

19. 3. 2013 17:04

On je to od pana Rusého taky jeden z mála příspěvků které se tímto označením ohodnotit dají.

Problém je v tom že to co navrhuje jako řešení v budoucnosti více méně nebude mít smysl... vemte si... pokud po škole budu chtít dělat kariéru... chci zkusit 2 roky fellow v Cernu, pak si střihnout třeba nějakou aspiranturu někde v Hong Kongu, 3-4 roky...

s tím že dalších 5-6 let bude člověk přecházet přes různé instituce... třeba v ESA... (ikdyž sídlí v praze je to mezinárodní instituce se zvláštním statusem- příjmy z ní se nedaní- to se nedaní ani ty z CERNu)

Výsledek bude že strávím 10 let činností (která i kdyby náhodou byla v ČR) tak stejně na důchody nebudu odvádět nic... pak nějak nabrat 35 let pojištění na penzi? :D :D nemožné. Proč pak vůbec do nějaké důchodové odvody odvádět když se důchodu ani nemůžu dožít. (věkem možná, délkou odvodů ani náhodou)

A svět už pokud reálně chce někomu nějakou větší částku zaplatit (někomu z nás  "mladších") vyžaduje takovouhle mobilitu kdy se člověk nebude vázat na nějaký jeden "stát"...

Pan Rusý, bohužel jako většina politiků současnosti, se úpěnlivě snaží držet systémů minulosti které už ovšem současná ekonomika posílá do starého železa.

0 1
možnosti
PK

P65a40v79e97l 87K46u93r74a85l

19. 3. 2013 16:47

Vláda především vytrvale prokazuje že neví kudy ekonomicky kudy kam...

Ale není v tom sama, stejným problémem trpí valná většina států Evropy... na jihu se perou z brutální nezaměsnaností (až 25 procent), na "severozápadě" řeší problém že jim ti na jihu přestali splácet dluhy do jejich penzijních fondů...

na východě zase to že je problém víc zdanit lidi aby jim vůbec něco k existenci zbylo protože prostě nevydělávají. (A o práci spousty nikdo též nestojí ani za tu nízkou cenu)

A během toho krásně musí řešit ještě to že měna nesmí být moc silná aby si někdo místní export kupoval, a zároveň ani moc slabá aby sme si my na severu dokázali koupit ropu a plyn k přežití zimy.

Ovšem nemá cenu se nějak moc trápit tím že to téhle vládě nejde, ať se tu zvolí kdokoli stejně bude výsledek debakl... EU si vymýšlí dodatečné zdaňování úspor (viz Kypr... díky kterému ve čtvrtek bude minimálně na Kypru malý run na banky, a vcelku čekám že dost peněz z Evropy uteče... ale co Asijský bankovní trh pěkně roste... už se tam přesunují i surovinové burzy z Londýna...)

Ať žijí světlé zítřky. Do ekonomického háje zeleného kráčí celá Evropa... a upřímně... to co dělá nějaký Kalousek, a nebo žvaní nějaký Drábek, to ani nezhorší ani nezlepší.

0 0
možnosti
PK

P39a19v32e52l 83K34u86r92a38l

19. 3. 2013 16:49

(možná ani ne háje zeleného... ale do říše plné fotovoltaických panelů a větrníků dodávající proud tak nepravidelně že nenajdete fabriku která vám splní zakázku včas podle toho jak budete chtít, ale jen podle toho jak zrovna bude sluníčko a nebo foukat vítr... ale tak co... to je cesta ekopak)

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.