Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Konečně někdo bez zbytečných emocí věcně a stručně popsal stav věcí. Mám mezi známými několik OSVČ a vím jak to chodí....mezi hlavními věcmi patří : jak neodevzdat Kalouskovi ani korunu!!!

11 3
možnosti
LV

Zatímco Vy jste zaměstnanec právě proto, že se Vám takové jednání opravdu příčí, že?

4 9
možnosti
LV

Celý problém by vyřešilo nahrazení daně z příjmu daní z přidané hodnoty. Jenomže to je krok, který by musela udělat nejméně celá EU najednou, a to si neumím představit...

1 5
možnosti
Foto

překvapují mě zlostné výpady na tento solidní text...ale tak to asi máme nastálo...dva břehy a křičet na sebe, a právě tento článek je ukázkou, že to jde i jinak.

12 1
možnosti
PR

P47a47v11e69l 19R17u90s12ý

19. 3. 2013 21:18

Jo, z toho mi přijde smutno, že si lidi nedokážou vážit práce toho druhého, že zaměstnanec nedokáže často vidět přínos podnikatele a podnikatel často přehlíží přínos zaměstnance. Všude jen soupeření, spolupráce se vytrácí. To je strašný.

9 0
možnosti
LS

O problematice OSVČ nevíte zhola nic, a sice znám asi tři nebo čtyři kolegy z okolí, co jedou na "švarcák", ale o 40.000,- si mohou nechat jenom zdát...

Celý problém je spíše v nenažranosti státního aparátu a trestání zaměstnavatelů. A chápu, že zaměstnanec si raději nevyskakuje, ani na jednu stranu...

4 9
možnosti
TK

Ale tedy přece nejde o to, jestli mají 15k, nebo 40k (jeden vozí písek, druhý programuje), tady jde o princip.

5 0
možnosti
RA

Zaměstnanec neplatí nic. Veškeré odvody za něho platí zaměstnavatel, čili podnikatel, živnostník... To, že je ve výplatní pásce uvedeno nějak jinak ve složitých kolonkách, je bezpředmětné..

2 12
možnosti
TK

Máte pravdu zaměstnanec je jen stroj. Ten nic nevydělává ani neplatí. ;-D

5 0
možnosti
Foto

Velmi solidní a profesionální článek. Takový zaměstnanci iDnes neumějí. Děkji, karma R^

8 2
možnosti
PH

P29a32v32e64l 45H77o23r12á29k

19. 3. 2013 19:23

Je zajímavé, že když podobně na živnostníky útočil geniální Kalousek, tak nikdo neprotestoval.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/209853-kalousek-zivnostnici-by-meli-odvadet-stejne-dane-jako-zamestnanci/

11 1
možnosti
SV

Vážený pane autore,pokud o životě živnostníka nevíte zhola nic,tak nechápu ,co to tady plácate za hlouposti.Ono ta živnost je úplně něco jiného,než ŽL pana Mládka,který ho potřebuje tak akorát na tunelování.

4 10
možnosti
TK

Další ubohý živnostník s trudným životem.;-D Měli by jsme zorganizovat pro tyto oběti kapitalismu nějakou charitativní sbírku.

Asi jste nepostřehl, že blog není o trudném životě, ani o panu Mládkovi, ale o daních. ;-)

9 3
možnosti
VT

Myslím, že je potřeba se trochu zamyslet. Proč byly stanoveny paušály. Byly stanoveny proto, aby bylo zjednodušeno účetnictví pro drobné živnostníky. Bez těchto paušálů by bylo pro mnoho těchto lidí obtížné vést si účetnictví a zřejmě by podnikat přestali. To by pro stát asi moc dobré nebylo. Takže paušály své funkce plní. Kdyby tito lidé nepodnikali a nepracovali by sami na sebe je pravděpodobné, že by se na dávkách platilo více než dnes a státní kasa by na tom prodělávala.

Chápu rozhořčení těch, kteří říkají: Já platím daň tak vysokou a on platí nižší. Ovšem zeptám se jinak. Neměl by  si naopak říci neplatím já zbytečně vysokou daň. Hospodaří stát a tedy zodpovědní představitelé skutečně dobře.

Samozřejmě budeme li poslouchat poliky a ti, kteří na daních jsou závislí dovíme se, že platíme málo a je potřeba platit víc.

Ovšem firmy skutečně nevydělávají. A nebo většina firem. Ale dejme tomu, že firma bude mít zisk před zdaněním 1 milion korun. A dejme tomu daň bude 15%. Firma odvede 150 000 Kč. Bude li mít zisk před zdaněním 200 000 a bude li mít daň 50 % odvede pouze 100 000 Kč. Je tedy mnohem důležitější než % daní umožnit podniku se rozvíjet. A vybere se více i s daleko nižším % zdanění. Ovšem bude li mít firma zisk 200 000 a státu odvede polovinu dá se předpokládat, že příští rok odvede ještě méně. Protože nebude na investice.

A dále. Já osobně neznám, žádného nechutně bohatého drobného podnikatele. Ano, myslím, že si vydělávají více než by si vydělávali jako zaměstnanci. Ale upřímě, zase více riskují než zaměstnanci a proto by to tak být i mělo.

Názor pana stínového ministra dle mého byl velmi nedomyšlený a myslím, že nesvědčí o jeho odborné úrovni.

4 4
možnosti
JK

Řekl bych, že se mýlíte.  Malý živnostník (ten skutečný) má zpravidla větší náklady, než je paušál a nemá důvod, proč si snižovat příjem. (Připadá mí, že ty paušály byly stvěné pro všelijaké ty asistenty a přicmrdovače politiků)  Vést daňovou evidenci (nikoliv účetnictví) není nic těžkého a koneckonců, za 3-4 stovky měsíčně Vám těch pár faktur zpracuje kdejaká účetní firma. 

A s tou druhou částí máte pravdu.  Většina živnostníků nevydělá horentní sumy, ale i kdyby neodváděla žádnou daň z příjmu, je to pro stát výhodnější, než je platit na pracáku.

6 1
možnosti
TK

R^ Velmi pěkně a korektně popsáno. Potíž je v tom, že pokud by se toto téma mělo skutečně řešit, tak se jednak šáhne někomu na peníze (jinak to nejde), druhak se sebere především ODS jejich nástroj sloužící k uplácení voličů. Výsledkem logicky je hysterická snaha mnoha jedinců jakoukoli rozumnou debatu k tomuto tématu rozbít už v počátku osobními útoky, blábolením o podněcování třídního boje, popisováním zoufalé situace neuvěřitelně pracovitých OSVČ, kteří pak s podnikáním okamžitě skončí a půjdou na pracák a podobně.

Opravdu si neumím představit jakou cestou by se to mělo napravit, aby to nebyla politická sebevražda. Je to jako by někdo před několika lety bezdůvodně zvýšil svým zaměstnancům plat z 25 000 na 50 000 . Tomu se nikdo bránit nebude a zvykne si na to velmi rychle. Pokud by se jim ale pokusil nyní ten plat snížit třeba na 40 000, tak mu ti lidé plni "oprávněného" rozhořčení zapálí firmu a dotyčného zlynčují.  :-/

4 0
možnosti
TK

No prosím, ani jsem to nestihl dopsat a už vám potrefené husy nadávají do darebáků. :-/

2 1
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.