Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Tenhle clanek je znacne zavadejici a vicemene nesmyslne. Jedna se snazi srovnavat nesrovnatelne - OSVC a zamestnance - ale to se snazi i vlada,a vsichni, tady to aspon uvadi na zacatku, ze to jsou v principu jine kategorie.

Nicmene misto toho, aby srovnal skutecneho zivnostnika, takoveho, kterych je nejvic, tj. napr nejake vesnicke holicstvi, pekarstvi, instalatera, ci proste jine remeslniky, tak srovnava zamestnance a OSVC na Swarcsystem. Tech je mensina a proti tem by stat mohl jinym nastavenim pausalu a sazeb bojovat. Ale pokud chce autor srovnat OSVC a zamestnance, bude muset hodne pocitat a predevsim by mel srovnavat obyc OSVC s obyc zamestnancem.

4 12
možnosti
TK

To není úplně nejlepší případ. Vy my asi vysvětlíte, proč mi právě tito vesničtí živnostníci stále nutí své služby "bez papíru". Ať je to autoservis, kde mi opravují auto, živnostník, co mi dělal střechu, zedník, eletrikář.. No a říct si o doklad holiči ;-D.. to bych si prvně musel být jistý, že nemá po ruce břitvu.

8 5
možnosti
VZ

Díky autorovi. Díky za jeden konečně rozumný pohled na věc, ze kterého je zřejmé, že problémem není živnostník, který je skutečným živnostníkem, ale problémem je všeobecně rozšířené švarcákování, v jehož důsledku tady máme sortu faktických zaměstnanců, kteří nezřídka dostanou vše pod hubu jako standardní zaměstnanec, sám znám x takových případů, ale mohou si oproti tomu zaměstnanci šikovně krátit odvody. Mám pár kamarádů živnostníků, ale skutečných živnostníků hodných toho označení a všechny bez rozdílu je švarcákování pěkně dopaluje. Vadí to i seriózním podnikatelům, co se snaží lidi normálně zaměstnávat, protože to zvýhodňuje ty méně seriózní.

Takže se nabízí otázka, kdo se toho tak vehementně zastává na všech frontách včetně této diskuse? Zřejmě ti, kterým tenhle absurdní systém vyhovuje, a kteří díky tomu mohou při zjevně nadstandardních příjmech platit odvody srovnatelné s pokladní v hypermarketu. Kecy o tom, že tomu autor nerozumí nejsou ničím jiným než kejháním příslovečných potrefených hus. Vypadá to, že autor pálil kartáčovou střelou a trefil rovnou celé hejno. Na potvrzení slov autora stačí porovnat prostá data o odvodech zaměstnanců a OSVČ. Nepoměr je tak obrovský, že ani skutečnost, že pro řadu lidí není práce na ŽL hlavním zaměstnáním to nedokáže kompenzovat. Česko je v tomto unikát, takže něco je zjevně špatně i kdyby se potrefení ukřičeli.

15 5
možnosti
MJ

Nečasovi, Kalouskovi a celé této vládě se povedlo v této zemi vytvořit prostředí, že hlavním cílem snažení mnoha OSVČ je "Nedat Kalouskovi ani Korunu", je to považováno za hrdinství a nikoli za trestný čin. To je velmi závažná situace, finanční úřady si s tím nevědí rady. A ani nemohou.

11 5
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 1
možnosti
VZ

Přesně. Živnostník v obchodě nebo chlap s autem plným vercajku není tím oč tu běží. Vysmátí jsou všelijací poradci, konzultanti a tak podobně.

11 1
možnosti
Foto

Pavle díky za skvělé vyhodnocení činnosti této asociální vlády. Karma.

11 7
možnosti
PK

zdravím machra, kterého si z parlamentu zatím pamatuji pouze dle návrhu, že před tím než vkročím na přechod pro chodce budu povinen vzorně "zaheilovat" R^;-D

5 6
možnosti
MJ

Konečně. Konečně je tady na blogu rozumný článek na toto téma. Díky a karma. R^

8 3
možnosti
RO

bla, bla, bla....vůbec tomu nerozumíte. Rv

3 10
možnosti
PR

P75a92v27e58l 89R26u98s38ý

19. 3. 2013 22:41

Děkuji za konstruktivní připomínku.

8 3
možnosti
ZH

Pane Rusý, všechny nepřesnosti, kterých jste se dopustil, bych Vám odpustil. Ale neodpustím Vám, že jste nezmínil možná nejpodstatnější věc. Živnostník ručí za své podnikání celým svým majetkem, vč. budoucích příjmů. To ale zaměstnanec nikdy nepochopí.

9 5
možnosti
PR

P12a16v36e27l 79R97u57s36ý

19. 3. 2013 22:28

živnostník s s.r.o. ručí starou bačkorou. Zaměstnanec tu možnost nemá, ručí několika platy, může mít hmotnou zodpovědnost, pokladní na kase ručí za kasu a má mizerný plat. To nevíte?

8 8
možnosti
AP

Základím problémem nepochopení? p. Rusého je vyjádřen jeho větou:"Takže obé má své pro a proti a skutečně nevidím důvod, proč by měl být jeden typ zaměstnání považován za náročnější, lepší, společensky hodnotnější.". V čem? OSVČ není zaměstnání. A zaměstnanec prostě nenese tu zodpovědnost, co OSVČ, ať se to autor snaží vyvrátit horem dolem. A tendenčně vybraný příklad (osobně jsem přesvědčen,že "švarcek" je mezi OSVČ drtivá menšina). Už chybí jen oblíbený programátor na volné noze. Co to takhle srovnat např. s truhlářem s 5-6 zeměstnanci?

2 3
možnosti
TK

Bude to jednoduše proto, že programátorů na volné noze máme násobně tolik než truhlářů, kteří zaměstnávají 5..6 lidí. A také proto, že problémem jsou například právě ti programátoři s odpočtem 60% a ne truhláři.

4 0
možnosti
TK

Jednoznačně se ztotožňuji se s panem Rusým v tom, že bude velmi dobře, pokud neomalený výrok pana Mládka přispěje k probuzení českých ovčanů. Kalousek s Nečasem nám bezostyšně kálejí na hlavu už pěkně dlouho a přitom se nám ještě smějí do obličeje, či dokonce vyhrožují. Za těch 20 let se snad ukázalo dost jasně, že v žádném případě nestačí jednou za pět let vhodit do urny nějaký lístek (někdo ani to ne), pak se o nic nestarat a myslet si, že ti hodní páni politici udělají pro nás vše nejlepší. Tak to prostě nefunguje, ať tam sedí pánové z kterékoli partaje.

7 2
možnosti
OH

Solidní shrnutí podložené rozumnými argumenty a bez protěžování jen jedné skupiny v argumentaci Díky a karma.

10 2
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.