Čeká penzijní fondy znárodnění?

27. 11. 2012 17:35:00
Nabízím čtenářům malé zamyšlení nad principem II. důchodového pilíře a opodstatněností záměru tento druhý pilíř když ne rovnou znárodnit, tak alespoň zrušit, sloučit s III. pilířem a vyvedené prostředky vrátit do rozpočtu.

Sto jedna poslanců protlačilo další změnu důchodů, II. pilíř. Změnu výrazně k horšímu. Vysoké riziko znehodnocení, několikanásobně vyšší náklady na správu, aniž by klesly náklady průběžného systému, neodhadnutelná „výhodnost“ vstupu do II. pilíře nejen díky neznalosti výnosů fondů, ale zejména díky nepředvídatelným ničivým zásahům politiků do I. pilíře. I nedávná nenápadná změna valorizace důchodů měla zásadní dopad na „výhodnost“ vstupu do II. pilíře. O to větší vliv mohou mít další úpravy důchodového věku, minimální doby pojištění, náhradních a vyloučených dob nebo výpočtu výměry penze. Problém „výhodnosti“ nespočívá pouze v riziku vývoje kapitálových trhů a průběžného systému, ale tuto „výhodnost“ si člověk zaplatí jednak podstatně sníženým důchodem z průběžného systému (o čemž se takticky většinou mlčí), ale ještě jednou to zaplatí ve zvýšené DPH, pokrývající výpadek v příjmech I. pilíře. Jelikož nejméně nevýhodný bude vstup do II. pilíře pro lidi s vysokými příjmy, ale náklady ponesou všichni, jde o přesun peněz lidí s nižšími příjmy k lidem s příjmy vyššími.

Nejzásadnější vadou II. pilíře je, že z principu neřeší, ale naopak prohlubuje příčinu nesnází průběžného I. pilíře, negativně ovlivňuje demografický vývoj. Odčerpává rodinám peníze na výchovu nové generace, jak vyšší DPH, tak tlakem na odkládání dalších peněz do penzijních fondů. II. pilíř je tedy rizikovým, drahým, nepředvídatelným a nesmyslným krokem prohlubujícím příčiny ohrožení přirozeného průběžného pilíře a nejhůře dopadajícím na nízko a středně příjmové osoby a rodiny s dětmi.

Politici zprava zleva nechtějí pochopit princip průběžného systému, který spočívá v oddělení části výdělku pracujících (tzv. sociální pojištění) důchodcům a části výdělku osobám, které budou živit budoucí důchodce (výchova dětí). V poslední době dochází k zvyšování váhy sociálního pojištění na výměru důchodu (malá důchodová reforma) a ke snižování již tak minimální váhy investice do nové generace (sjednocování důchodového věku žen bez ohledu na počet dětí, tlak na omezení náhradních dob za dobu mateřství, snížení zápočtu za dobu mateřství apod.). Ačkoliv se ekonomové i politici ohánějí tím, že výchova dětí je investice do budoucnosti, výnos této investice rodičů v budoucnu (sociální pojistné těchto dětí) se znárodní a rozdělí všem bez ohledu na jeho podíl na investici do této neopominutelné složky průběžného systému. Znárodnění výnosu investice do dětí je východiskem optimální strategie zajištění na stáří – nemít děti a místo toho spořit do penzijního fondu. Jak by se zamlouvalo klientům penzijních fondů, kdyby jejich investice byla rovněž znárodněna?

Řešením je zrušení II. pilíře, případně ukončení státní podpory III. pilíře a jeho zrovnoprávnění s ostatními typy kapitálového zajištění a dále stabilizace I. pilíře zohledněním investice do budoucí generace (snížené sociální pojistné osobám pečujícím o děti) a spravedlivější rozdělení výnosů z této investice (zvýšení výměry důchodu za roky péče o děti). Obě opatření v I. pilíři by byla vázána na příjem, čímž by z této úpravy nemohly těžit osoby, které sice děti mají, ale samy nepracují. Nejedná se o diskriminaci bezdětných, ale o zmírnění ekonomické diskriminace rodin s dětmi. Optimální strategie zajištění na stáří by byly dvě rovnocenné – buď investovat do dětí a plně využít průběžného systému, nebo si vytvořit finanční rezervu v penzijním fondu či uložením do jiných aktiv a důchod čerpat částečně jak z průběžného systému díky solidaritě rodičů s bezdětnými. tak ze svých úspor, kterými nahradili investici do dětí.

Autor: Pavel Rusý | úterý 27.11.2012 17:35 | karma článku: 22.82 | přečteno: 1176x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 163 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 102 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2649
matematik, statistik, sociolog Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...