Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

IfčaX

17. 8. 2011 7:01
Teoreticky

to zní rozumně. Prakticky mi tento způsob přijde dost nákladný. Sledovat v nějaké specielní agendě všechny vysokoškoláky po dobu dvacet let od jejich dokončení studia a pak řadu z nich začít honit po světě, aby doplatili svá studia. Nebudou náklady na to vyšší než ten výběr? Myslím tedy konkrétně ty vystěhovalé. Přijde mi, že to zpětné vybírání školného po tak moc dlouhé době po světě, bude dražší než příjem z toho získaný.

0 0
možnosti

Rusy

17. 8. 2011 8:15
Re: Teoreticky

Máte naprostou pravdu. Ovšem u vládního návrhu je to ještě horší, navíc morálně neobhajitelné odpustit dluhy za školné těm, co se rozeběhnou po světě a vymáhat to z těch, co budou daně platit doma. Proto je lepší buď školné nemít a regulovat náročností studia nebo platit přímé školné souběžně se zohledněním rodičovství v odvodech na sociální a zdravotní pojištění (významné snížení odvodů po dobu péče o dítě, které by se nahradilo zvýšením odvodů těm, co děti aktuálně nevychovávají).

0 0
možnosti

Augustus Asper

17. 8. 2011 0:09
zaslepenost nebo blbost?

Další z šílených kroků této vládní garnitury, který mne nutí k zamyšlení, jestli jde stále ještě o „pouhé“ diletantství nebo již cílenou diverzi. To druhé již podezřele zavání konspiračními teoriemi, ale skutečnost, jak si stávající garnitura ignoruje nebo si sveřepě odmítá připustit očividné dopady svých kroků, je čím dál více zarážející.

0 0
možnosti

Rusy

17. 8. 2011 8:19
Re: zaslepenost nebo blbost?

Je to bezmyšlenkovitý pragmatismus - oni musí sehnat peníze, kde se sehnat ještě dají, aniž by ohrozili penězovody do kapes finančních oligarchů a svých kamarádů. Zároveň se snaží ucpat hubu "lůze", aby nemuseli řešit to, co Angláni. Z toho jim vychází jediný cíl - poctiví pracující s dětmi.

0 0
možnosti

ika

16. 8. 2011 19:00
Ještě by se mělo

nějak zařídit, aby to motivovalo absolventy učitelských oborů neodcházet ze školství. Třeba, že za učitele by půjčku splácel stát...pokud by zůstal učitelem.

0 0
možnosti

Rusy

16. 8. 2011 22:56
Re: Ještě by se mělo

To je obecná otázka, může se týkat i lékařských profesí a dalších, třeba i technických. Zaměstnavatel by splácení školného mohl nabízet jako stabilizační bonus.

0 0
možnosti

pedro14

16. 8. 2011 17:27
musim vas pochvalit

ze se v dobe masinu batoru a homosexualu drzite sveho

0 0
možnosti

Rusy

16. 8. 2011 23:01
Re: musim vas pochvalit

Dík. Homosexuálům, Mašínům ani Bátorovi moc nerozumím, proto se raději držím svého. Nechci být odborník na vše.

0 0
možnosti

jáša

16. 8. 2011 14:27
V této zemi

byl vytvořen kult vysokoškoláka. Jedině kdo může být úspěšný je mladý ,vysokoškolský vzdělaný muž, nebo dívka. Nedivte se potom , že rodiče se snaží dostat své potomky na vysokou školu, na jakoukolí  VŠ. Proto už myslím je přebytek absolventů VŠ , ale začinají scházet  některé dělnické profese, které přeškolením nezískate a když ano , tak málo kvalifikované a nekvalitní.

0 0
možnosti

Rusy

16. 8. 2011 22:58
Re: V této zemi

Je-li vysoká poptávka, je to ideální možnost, jak ji promítnout do zvýšené kvality vzdělání a vyžadování většího studijního úsilí, ne více peněz:-(( Bohužel školné jde směrem druhým, proto se mi dost málo zamlouvá i v té logičtější podobě.

0 0
možnosti

Stará kára

16. 8. 2011 12:30
Vyhoví vám následující logika?

1. Student je dlužníkem banky.  Podmínky jsou nastaveny. Odjezdem do zahraničí dluh nemizí, ani se podmínky nemění. Banky jistě své dluhy vymáhají i v (civilizovaném) zahraničí.

2. Ano - pokud absolvent nedosáhne na průměrný plat, nic se pro něj (ani pro stát) nemění. Neví, co vám na tom může vadit. Naopak: budou relativně zvýhodněni ti, častokrát zmiňovaní učitelé, knihovníci etc.  Měl byste se naopak klepat blahem, že u těch "postižených" vysokoškoláků nedojde ke změně. Považuje za velice správné

3. V jiných svých úvahách píšete o ekonomické výhodnosti dosaženého vzdělání. Takže ano - část této výhodnosti odvede absolvent státu. Tím se - absolutně - tato výhodnost, získaná za peníze daňových poplatníků - sníží. K úrovni příjmů těch s nižším vzděláním. A náklady na děti jim budou kompenzovány stejným způsobem. Proč chcete - asociálně - zvýhodňovat více dětí u těch s vyššími příjmy (zřejmě by - podle vás - měli splácet méně). Takovou asociálnost bych u vás nečekal.

PS: Zdroje nejsou!

0 0
možnosti

jendazmoravy

16. 8. 2011 13:54
Dík

Ale jsem z toho jelen. Mám dotazy: Za prvé: A co student - nedlužník a potomek spořivých rodičů? To je čistá ruka pro stát. Za druhé - k jakému průměrnému výdělku chcete vztahovat schopnost splácení u vystěhovalců? Za třetí: Pokud student je dlužníkem banky, pak ta banka má velice dobrý kšeft. Buď to student zaplatí, nebo v den jeho padesátin to doplatí stát, je to tak? Čili pro banku nulové riziko.

0 0
možnosti

strycek-Joe GmbH

16. 8. 2011 11:02
Ideální řešení je návrat k původnímu stavu

před rokem 89. To znamená zmenšit počet vysokých škol a zvýšit náročnost studia tak, aby bylo v Česku max. 20% VŠ studentů. Takto se jen generuje masa budoucích nezaměstnaných, pro které stát, ať již chce nebo ne, bude v budoucnu vytvářet umělá pracovní místa.

1 0
možnosti

Paeris Kiran

16. 8. 2011 11:29
Re: Ideální řešení je návrat k původnímu stavu

:D a vy si myslíte že když vyjdou ze střední tak je někdo někde zaměstná? :D :D

V Evropě je průměr 15 procentní nezaměstnanost.... školní docházku státy prodlužují aby dostali lidi z trhu práce... stojí to ten stát méně než mít víc důchodců- za ty jsou totiž řádově větší náklady na důchody a zdravotní... U studenta musíte zaplatit jen výplatu profesora a nějakou údržbu budov... 30 studentů vyjde cca stejně tak draho jako 5 důchodců.

0 0
možnosti

modrénebe

16. 8. 2011 9:38
Můj názor,

investice do vzdělání v podobě školného (nebo jiné varianty) je nejlepší investice pro další život.

0 0
možnosti

skokánek

16. 8. 2011 10:10
Re: Můj názor,

o školném se debatuje od roku 1992,myslím,že každý komu se mezitím narodilo dítě mu na něco šetří,po stovce po dvou a za 18 let než by šlo studovat VŠ mají na školné našetřeno:-)

0 0
možnosti

jendazmoravy

16. 8. 2011 9:30
No jo, ale ignorujete jedno základní pravidlo výběru peněz

A sice že peníze je lépe vybírat tam, kde to jde snadněji. A přece je pro vládu mnohem snazší zkasírovat toho, kdo tady bydlí, než honit někoho, kdo dělá někde ve světě.

0 0
možnosti

Mordred_

16. 8. 2011 9:27
Dobře to popsal

bloger  Ivo Strejček. Dnešní stav odpovídá situaci jako bychom třeba v restauraci sečetli útratu všech hostů a vypočítali průměr na jednoho hosta a všichni by pak platili stejně. Co na tom, že někdo měl jen jedno pivo, a někdo snědl půlku prasete a dva řádky brambor.

0 0
možnosti

jendazmoravy

16. 8. 2011 9:35
Re: Dobře to popsal

Ano, a návrh odloženého školného z vládní dílny odpovídá tomu, kdy by zaplacení účtu se chtělo po tom, kdo v té hospodě vydrží dalších pár let.

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.