Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Augustus Asper

7. 8. 2011 16:04
sebevražedné

To již není jenom krátkozrakost. Tohle je politika vyložené civilizační sebevraždy. To jsme vážně tak pitomý národ?

0 0
možnosti

Stará kára

4. 8. 2011 14:07
Proč autor a část diskutujících považují dítě za majetek?

Majetek státu?

Přece mít dítě a uživit je sám je základní přírodní přirozenost. Jinak by nám nebyl vrozen ani ten sex.

A především: dítě je přece radost. Proto jsem měl děti. Proto se dnes raduji z přehršle vnoučat.

Proto jsem rád ty děti živil, vychovával i občas profackoval (ano, takový jsem sadista).  Jistě - s jistou pomocí státu. Ale především sám. A měl bych je i bez přímé státní pomoci (stačilo by pouze platit školství). Já jsem si totiž před jejich zplozením žádnou předběžnou kalkulaci nedělal.

PS: Stejně bych rád viděl výpočet těch téměř 17 tisíc měsíčně, kterým "stát" údajně pomáhá.

0 0
možnosti

Rusy

4. 8. 2011 18:08
Re: Proč autor a část diskutujících považují dítě za majetek?

Kde je napsáno, že považuji dítě za majetek? Mít dítě díky deformaci systému přestává být přirozenost. Stejně tak můžete pohlížet na výdělečnou činnost, taky je přirozená, taky ji většina lidí dělá pro radost, sebenaplnění, apod. Jakých 17 tisíc máte na mysli?

0 0
možnosti

Stará kára

4. 8. 2011 13:58
Té matice nerozumím

Koho považujete za bezdětného?  Toho, kdo  m o m e n t á l n ě  (ještě, nebo již) dítě neživí? Nebo bezdětné celoživotně? 

    Začnu druhou variantou: celoživotně bezdětných (sledováno pouze u žen) je méně než 5 %.  Jestliže se podílí na dotacích z 15 %, jak uvádíte, znamená to, že jejich příspěvek je 3,3 x vyšší, než příspěvek těch, kdož děti mají. Což mě připadá jako rozdíl významný. (Nezkoumal jsem, jak jste k číslům 2,0 mil Kč/dítě či 300 tisíc na bezdětné přišel.)

    Případ, že byste uvažoval všechny v daném okamžiku za bezdětné nebudu komentovat: délka rodičovské péče zabírá zhruba polovinu aktivní (pracovní) doby. To by pak uváděný údaj byl tak nesmyslný, že vás z něj nepodezírám.

0 0
možnosti

Rusy

4. 8. 2011 18:06
Re: Té matice nerozumím

Celoživotně bezdětných je v současné generaci ekonomicky aktivních více. Nemám úplně přesná čísla, ale před 15 lety jich bylo kolem 12%, v současné době podle odhadu 25%. Samozřejmě pokud je jich reálně méně, pak jejich podíl na výchově nové generace je ještě menší než mnou odhadovaných 15%, což disproporci ještě prohlubuje. Klíčový je princip, ne přesná relace.

0 0
možnosti

zerda

3. 8. 2011 13:42
já mám děti, kdo je víc

co když euroamerický způsob života najede na to, že většinu prací budou vykonávat stroje?

0 0
možnosti

Paeris Kiran

3. 8. 2011 14:01
Re: já mám děti, kdo je víc

Oni budou :D v Už i v Číně začínají být stroje levnější než tamní lidi co staví k pásům.

Samozřejmě že vyhodí jenom 5000 lidí :D (a údržbu nových strojů jich bude dělat jen 50). náklady budou menší a kde sežene práci těch 4950 nikoho nezajímá (Ve výsledku vyrazí 5000 lidí a přijmou 50 jiných s jinou kvalifikací)

1 0
možnosti

self tomato

3. 8. 2011 13:31
Zmíněný st.systém u nás je špatný - o tom není pochyb

Jsem zaměstnanec. Stát mi sebere formou přímých (zlomek přesune do průběžného důchodového systému) a nepřímých daní bezmála polovinu hrubého příjmu. System se mne neptá, jestli jsem v nouzi, nebo zda se mi daří dobře - prostě si odčerpá "svoje". A teď najednou, když jsem pár let před důchodem, prohlásí, že na důchody bude mít málo peněz, a že na tom jako důchodce budu mizerně.

Tady čtu, že státní podpora na jedno dítě vychází na 2.0 mil. Kč. A že já jsem do jednoho dítěte investoval (při 5 tis. Kč počítáno měsíčně až do promoce) celkem 1.5 mil. Kč. Ano, já věřím tomu, že stát vyčíslil průměrnou podporu na jedno dítě na 2 miliony. Ale zároveň jsem přesvědčen o tom (a klidně opominu skutečnost, že čtvrtina z investice se vrátila státu zpět jako DPH a spotřební daň), že díky neskutečně neefektivnímu systému přerozdělování se k jednomu dítěti dostane stěží polovina (nejsíš ne více než třetina) státem vyčíslené hodnoty. A totéž si myslím i o systému průběžného financování důchodů.

0 0
možnosti

Rusy

3. 8. 2011 13:37
Re: Zmíněný st.systém u nás je špatný - o tom není pochyb

No na těch dvou miliónech investovaných státem do vašeho dítěte jste se významnou částí podílel svými odvody na zdravotnictví, DPFO a PDH. Takže jste si většinu zaplatil sám.

Co se týká přerozdělování, u vzdělání a zdravotní péče máte určitě pravdu, ale u důchodového systému ne, ten je velmi efektivní, jeho režie je kolem 1,8%. Vše ostatní jde zpět lidem. Právě ta malá míra privatizace důchodových plateb je trnem v oku naší rádobypravici a snaží se to poněkud vylepšit:-).

0 0
možnosti

Paveljan

3. 8. 2011 13:16
Pane Rusý,

už ten nadpis je nesmysl. Demografický vývoj bílé rasy v Evropě je jistě nepříznivý. Hlavním důvodem je jistě ekonomická náročnost. Pravdou ale zůstává, že bezdětný člověk do státní pokladny odvádí více peněz, než člověk, který má děti. A pravdou je, že ze státní pokladny odebírá podstatně méně než člověk s dětmi. Z toho důvodu je nadpis nesmysl i když musím uznat, že jako účelové tvrzení na úrovni. Nebo snad chcete mluvit o transferu peněz vybraných od pracujících s dětmi k pracujícím bez dětí?

0 0
možnosti

Rusy

3. 8. 2011 13:23
Re: Pane Rusý,

Ano, přesně tak to je. Transfer několika milionů od pracujících, kteří se dále množí, k těm, kteří se nemnoží. Jen na důchodu dostanou od pracující nové generace, o kterou se zasloužili skutečně zlomkem, obdrží 2,5 mil. Kč, další 830 tis. spotřebují na svou zdravotní péči v důchodu. Když jsem demonstrativně navrhl Nečasovi oddělení důchodového systému lidí s dětmi a bezdětných, měl jste vidět, jak reagoval. Okamžitě mu došlo, že by pro bezdětné neměl na důchody ani korunu.

Rozdíly v odvodech rozhodně nejsou nijak dramatické, řádově desítky tisíc za celou pracovní kariéru.

0 0
možnosti

lomihnát.

3. 8. 2011 12:13
Souhlasím s vaším závěrem,

i když bych výpočet vedl jinak. Ale to je vedlejší.

R^

0 0
možnosti

Marcus12345

3. 8. 2011 11:27
příčiny

Podle mě je prapříčina v předraženém bydlení. U nás je to tragédie, na Západě je to sice lepší, ale i přesto je to bydlení drahé.

Mladí, než se postaví na vlastní nohy, už mladí nejsou a zakládají rodinu pozdě. V lepším případě nějaké děti stihnou, ale je jich méně, než když by je měli dřív, v horším případě na děti úplně rezignují.

Na drahém bydlení přitom vydělá jen úzká skupina - společnost na tom prodělá. Řešením je státní výstavba nájemného bydlení.

Každopádně minulý demografický vývoj se nezmění - dětí se narodilo za poslední desetiletí málo. A to žádné peníze nespraví - minulost se prostě nezmění. Je možné ovlivnit současnost, ale vzhledem k tomu, jak jsou lidé zblblí tím, co předžvykují mainstreamová média, tak nevěřím, že se v brzké době změní něco k lepšímu (opak se mi zdá poměrně pravděpodobný).

1 0
možnosti

Paeris Kiran

3. 8. 2011 11:41
Re: příčiny

Kdyby se jich narodilo víc tak máte tak 30 procentní nezaměsnanost. Víte západní civilizace má už teď nadbytek lidí.

0 0
možnosti

Richard Fuld

3. 8. 2011 11:23
Najde se politická strana, která se odváží toto napravit?

Příspěvek jasně ukazuje na pokřivenost uspořádání naší společnosti, která může vést (přispívat) k fatálním demografickým, či sociálním problémům. Pane Rusý, je o Vás známo, že nejste jen "pouhý" bloger, který vyjadřuje veřejně své názory, ale že se snažíte i o prosazení svých názorů u subjektů, jež by mohly disponovat možností vaše představy o uspořádání důchodového systému realizovat. Máte pocit, že existuje dostatečně významná politická síla (tím myslím i např. odbory), která by se alespoň pokusila prosadit odstranění předmětné diskriminace rodin s dětmi a odstranění bezdůvodného zvýhodňování bezdětných?

0 0
možnosti

Rusy

3. 8. 2011 13:28
Re: Najde se politická strana, která se odváží toto napravit?

Pracuji na tom, určitá šance je. Odbory to nejsou, díky profesní deformaci jejich odborníků (bývalí ředitelé penzijních fondů) vnímají průběžný systém jako kapitálový.

0 0
možnosti

Saša

3. 8. 2011 11:20
0 0
možnosti

Rusy

3. 8. 2011 13:31
Re: Mimo téma:

Díky. To objevili Ameriku:-))

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS