Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Alfie

27. 7. 2011 8:35
Ale ano, 60% je opravdu moc

Rozhodně pro většinu OSVČ. Těch 40-50% bylo odpovídajících. Ne vždy reálným nákladům, ale rozhodně ostatnm nevýhodám, protože třeba ty "švarcky" nedostávají tolik, kolik by firma měla náklady na zaměstnance se stejnou hrubou mzdou. Když mají štěstí, dostanou o trochu víc, než je hrubá mzda zaměstnance na podobné pozici. S postupující krizí však spíše stejně. Takže jim sice zbyde trochu víc, než zaměstnanci, ale bez placené dovolené a jakýchkoli dalších výhod. Ty paušály tuto skutečnost vyrovnávají. Ano, stát na tom tratí, ale čí vinou? Není to náhodou jeho nenažraností, totální zkorumpovaností a tím, že se státní rozpočet změnil v bezednou jámu bez jakýchkoli pozitivních výsledků?

Takže pokud se paušály vrátí na těch 40-50%, budu to považovat za přijatelné. Ovšem rušit je nebo ještě více snižovat? Tím se jen podpoří různá "kreativní účetnictví" a nula od nuly pojde.

0 0
možnosti
PR

Rusy

27. 7. 2011 11:18
Re: Ale ano, 60% je opravdu moc

Podle mého názoru by paušály měly být výrazně níže. Shraňovat účetní doklady a evidovat je zase není tak katastrofálně složitá činnost, aby to ospravedlňovalo tak velké paušály. Jiná cesta je omezit je procentem i absolutní částkou, tj. pokud např. překročí náklady za rok třeba 60 tis., musí je prokázat. Mimochodem, i některé švarcky mají "placenou" dovolenou od zaměstnavatele.

0 0
možnosti
X

xychteen

26. 7. 2011 14:02
Taky už jsem to psal jinde...

...ač OSVČ, zcela souhlasím s tím, že současné paušály jsou nesmyslně vysoké a stav, kdy se vrací něco, co se ani nevybralo, je krom toho i dlouhodobě neudržitelný (což se právě dokazuje v praxi)...

:

...ale na druhou stranu je zcela nepřijatelné, aby osazenstvo Kotlinky sloužilo jako banda pokusných králíků, na kterých si někdo cyklicky testuje různé (vesměs neúspěšné) varianty (potřebných) reforem. Jak říkal již Jan Werich - dost špatně se hraje fotbal, když napřed kopnete do míče a pak vám teprve nalajnují hřiště... (seriózní) živnostníci si nehrají s cizími penězi jako experti a "experti", ale snaží se naplnit dlouhodobý podnikatelský záměr, který obvykle stojí na nějaké účetní rozvaze a počítá s nějakým výhledem do budoucna. A to se těžko povede naplnit, když se rok od roku zcela mění pravidla hry.

0 0
možnosti
PR

Rusy

26. 7. 2011 14:16
Re: Taky už jsem to psal jinde...

V tom s Vámi naprosto souhlasím. Taky jsem to již několikrát někde psal, že důležitější je stabilita prostředí než to, jestli bude DPH dvojí nebo jedna, jestli bude superhrubá mzda nebo ne apod. Nastavit systém lze správně více (často i protichůdnými) způsoby a nejhorší je oscilovat od jednoho k druhému. Vláda Kalouska mi připadá jako bezradný člobrda v bludišti, který musí vyzkoušet všechny cesty, než dosáhne svého cíle, který je ale úplně odlišný od přání a potřeb nejen většiny lidí této země, ale kupodivu i jeho voličů.

0 0
možnosti
DK

Fonon

26. 7. 2011 13:15
převzato z ihned od diskutující s nickem Lenka

Vážení čtenáři, kolem poledne jsem napsala příspěvek do této diskuse, který se stal předmětem následné mnohdy až vášnivé polemiky. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení, jsem nestačila na všechny reakce včas odpovědět. Proto můj příspěvek vložím ještě jednou s doplněním několika málo údajů o odvodech na pojištění:

Příklad - jeden z mnoha: pracuji jako lektorka cizích jazyků na "živnosťák" (i když jsem v podstatě zaměstnanec v rámci jazykové školy). Můj roční zdokladovaný příjem činí 350.000,- Kč. Náklady mám téměř nula, jezdím vyučovat po firmách v Praze, tak je to mobil a lítačka MHD. Na mojí živnost se vztahuje paušál 60 %. Takže z příjmu 350.000,- Kč ročnš jsou jakoby fiktivní náklady 210.000,- Kč ročně . Daň bych měla platit ze 140.000,- Kč, to je teda 21.000,- Kč ročně. To ovšem v poho smázne základní sleva na dani ve výši 23.600,- Kč. Takže daně neplatím žádné (jen soc. a zdrav. poj. v celkové výši 41 tis. ročně) jsem vysmátá a cestuji po světě. Zdá se vám to vůči ostatním fair ?

0 0
možnosti
DK

Fonon

26. 7. 2011 12:37
já bych ho pochválil stylem:

"výborně, volali všichni, vyhoďte ho";-D

0 0
možnosti
JC

Jarcho

26. 7. 2011 11:33
Dík za objasnění.

Padesátiprocentní paušál je samozřejmě šílenost. Kdejaký dřevorubec s vlastní pilou nebo kadeřnice s vlastními nůžkami si sráží výdělek o polovinu a teprve ze zbytku platí daně - a přitom si ani nemusí na to platit daňového poradce. Naprosto šílené to je.

0 0
možnosti
D

DaliborX

26. 7. 2011 11:14
Vypadá to tak.

Kalouskova kouzla jsou opravdu neskutečná a on tahá další a další překvapení, jak králíky z klobouku.

Než tahle vláda skončí, kdo ví čeho se ještě dočkáme.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

26. 7. 2011 11:12
Píšete to přesně

Efekt snížení platby pojistného a současného zvýšení základu (snížením paušálního odpočtu) se vzájemně vyruší. V příjmech z pojistného, nikoliv z daně.

Jen nevím, proč z toho vyvozujete, že bude zravotní pojistné a "důchodový účet" ochuzeno.  Pravda - nebude posíleno (což evidentně není cílem této operace). Posílen bude pouze rozpočet (kterému je úplně, ale úplně jedno, zda se jeho příjem nazývá daň nebo sociální pojistné).

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.