Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Progresivní daň? Ano, ale jinak.

Daň z příjmu je jedna z nejzaplevelenějších a nejméně logických daní v ČR. Říká se jí rovná, ale její obhájci tvrdí, že je progresivní díky daňovým slevám, jiní tvrdí, že je degresivní díky stropům na pojistné a principu superhrubé mzdy. Systém této daně v sobě obsahuje sociální dávku - daňové slevy a daňové bonusy jsou jakousi náhražkou přídavků na děti.

Navíc se ministr Kalousek snaží do systému zanést další unikum, a to je nižší čistá mzda z vyššího příjmu díky pevnému stropu na uplatnění daňové slevy.

Díky tomuto chaosu je systém daně z příjmu FO napadán jak zleva, tak zprava. Jak by měla vypadat daň z příjmu fyzických osob, aby měla logiku a naplňovala svůj smysl?

Ve své konstrukci vycházím z rozdělení spotřeby na nezbytnou, běžnou a luxusní. Považuji za nejvýše spravedlivé, aby ta část příjmu, která pokrývá luxusní spotřebu, byla zdaněna vyšší sazbou než příjem pokrývající běžnou spotřebu a ještě méně (nebo vůbec) příjem pokrývající nezbytnou potřebu.

Dále vycházím z toho, že část příjmu, která slouží k reprodukci pracovní síly nebo investici do budoucí pracovní síly (výchova dětí), by měla být uznána jako náklad na zajištění, dosažení a udržení příjmu, tudíž o tyto náklady by měl být snížen vyměřovací základ (zaměstnancům i živnostníkům). Pro jednoduchost lze stanovit paušální procento takto uznatelných nákladů, podobně jako mohou živnostníci využít paušální procento hrubých příjmů jako daňově uznatelný náklad.

Z konstrukce daně vyplývá že by dani měl podléhat sloučený příjem manželů (ekvivalent společného zdanění manželů), jinak by docházelo k neopodstatněným rozdílům při různě rozložených příjmech manželů. Dobře jsou tyto deformace vidět na návrhu pana Kalouska (strop na uznání daňové slevy), kde dva lidé s příjmem 50 tis. měsíčně si mohou uplatnit roční slevu na dani 50 tis. korun, ale v případě rodiny s jediným příjmem 100tis. Kč už jen 25 tis. Kč na vyživovanou manželku. Takže rodina se stejným příjmem dostane slevu o 25 tis. Kč nižší jen proto, že nositelem příjmu je jeden člověk.

V prvé řadě by neměla být rušena superhrubá mzda, evidence příjmu jako ekvivalentu ceny práce je správná. Chybné je ale dosavadní nakládání s daní - není možné daněmi zatížit tu část odvodu, která putuje do solidárního systému (na důchody, zdravotni pojištění, apod.). V praxi totiž dojde k tomu, že člověk odvádí daň z té části příjmu, která po přerozdělení v solidárním příjmu připadne někomu úplně jinému. Takže nejenže ten příjem později nevyužije pro sebe, ale ještě z toho zaplatí daň. To je nesmysl aktuální konstrukce superhrubé mzdy.

Postup výpočtu daně by měl být následující: Z celkového superhrubého příjmu domácnosti by měla být nejdříve odečtena část na vlastní reprodukci pracovní síly a výchovy dětí, např. 5% na osobu (7% pro singles). Takto snížený příjem by měl být vyměřovacím základem pro odvody do solidárních systémů (sociální, zdravotní apod.)

Dále by měly být odvedeny peníze do solidárních systémů (důchody, zdravotní pojištění, příspěvek na politiku zaměstnanosti). Tyto odvody nemohou být zatíženy daní z příjmu. Zbytek po odpočtu částek na reprodukci pracovní síly a výchovu dětí a odvodů do solidárních systémů by byl vyměřovacím základem pro daň z příjmu. 

Pásma pro progresivní zdanění by byla stanovena podle počtu členů domácnosti, např. 1. pásmo na nezbytnou potřebu by bylo stanoveno na 5 tis. Kč na osobu, pásmo pro běžnou spotřebu by končilo na 15 tis. na osobu.

Sazba daně z příjmu pokrývajícího nezbytnou potřebu, by byla např. 5%, pro běžnou spotřebu 25% a pro luxusní 45%. Žádné další daňové odpočty a bonusy nejsou potřeba, to je sociální dávka, která v dani z příjmu nemá co dělat.

Tímto postupem by byl narovnán vztah mezi daňově uznatelnou investicí do tzv. lidského kapitálu na straně zaměstnavatelů a daňově neuznatelnou investici na straně rodičů dětí - tato investice by nově měla charakter daňově uznatelného nákladu. Dále by zaměstnanec měl přehled o celkové odměně za práci, čímž by se projevil rozdílný přístup k odvodové zátěži zaměstnanců a osob samostatně vydělečně činných - umožnilo by to sblížení odvodové zátěže obou skupin pracujících a snížení atraktivity švarcsystému.

Budoucí modifikace odvodů do solidárního systému (stropy pojistného apod.) by neměly vliv na pokřivení míry zdanění. Nastavení progresivního zdanění by nepostihovalo rodiny sice s vyšším jednotlivým příjmem, ale využívaným na obživu více osob (včetně dětí). Progrese zdanění by tedy reflektovala skutečnou životní úroveň (příjem na hlavu) a ne pouze výši jednotlivého příjmu. Systém by navíc mírně finančně zvýhodnil sezdané rodiče a mohl by tím přispět ke zmírnění trendu rozpadu tradičního manželského soužití, kdy dnes se 40% dětí rodí svobodným matkám.

 

 

Autor: Pavel Rusý | sobota 30.4.2011 8:25 | karma článku: 38,28 | přečteno: 8300x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Fico: Prozřel Fiala nebo jde jen o pokrytectví?

Premiér Fiala ve svém vyjádření k atentátu působil velmi smířlivě a se snahou mírnit antagonismy a nevraživost mezi politiky přenášenou na společnost.

16.5.2024 v 8:03 | Karma: 33,41 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 26,11 | Přečteno: 2316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 33,75
  • Průměrná čtenost 2573x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik