Jak se ovlivňuje veřejné mínění

14. 09. 2011 21:10:00
Stránky novin a vysílací časy zaplňují prohlášení vládních a opozičních politiků. Strany, které nemají alespoň jednoho poslance (nebo že by významnějšího sponzora či kmotra), jsou mediálně neviditelné. Co kdyby si jich náhodou všiml nějaký volič a nedej bože by v příštích volbách hlasoval pro stranu, která není řízena těmi správnými ekonomickými zájmy.

Tomuto neutuchajícímu ostentativnímu mediálnímu nezájmu se těší i strany, které mají reálnou šanci promluvit do budoucí politiky, ať jsou to Suverenita, Strana svobodných občanů, SPOZ, ale i Strana zelených nebo KDU-ČSL.

Ukázkovým příkladem je velmi důležitá tisková zpráva Strany zelených k důchodové reformě, po které kromě spřátelených webů neštěkl ani pes.

http://www.zeleni.cz/media/aktuality/privatizace-duchodu-je-nezodpovedny-risk-poskodi-rodiny-a-mene-majetne/

Kromě již standardní a oprávněné kritiky postupu současné vlády, která problém průběžného systému výrazně prohlubuje, je součástí tiskové zprávy i základní ideový směr reformy průběžného důchodového systému podle Strany zelených, který lze vyčíst z věty:

"Dále navrhujeme diferencované odvody na důchodové pojištění v závislosti na počtu vychovávaných dětí a zohlednění počtu vychovaných dětí při výpočtu starobního důchodu."

Jedná se o zcela zásadní programový obrat. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 nabízela Strana zelených v reformě důchodového systému opt-out (tj. dobrovolné vyvedení části odvodů z průběžného pilíře na vlastní kapitálový účet) s vlastním stejně velkým příspěvkem a úměrným krácením důchodu z průběžného pilíře, prodlužování doby odchodu do důchodu úměrně rostoucí době dožití. To je v podstatě přesně systém, který současná vláda zavedla!

Jak je možné, že Strana zelených tak dramaticky změnila svůj přístup? A to velmi pozitivně! Kdo stál za jejich původním ekonomickým programem? Překvapivě jsou to členové NERVu, poradního nebo spíše zájmového orgánu vlády. Je skutečně nátlaková skupina finančních lobby tak prohnaná, že infiltruje do relevantních politických stran k prosazení svých zájmů i v jejich programech? Dokázali ovlivnit program téměř všech původních parlamentních stran a na poslední chvíli se to pokoušeli zachránit i v tehdy nečekaně perspektivních Věcech veřejných.

Je vidět, že pokud není strana v hledáčku lobbistických skupin, jakmile je těmito skupinami strana odsouzena do politického propadliště (odstřižením od finančních zdrojů a mediální prezentace), dokáží přijít i s překvapivě kvalitními řešeními. Jako je toto řešení důchodové reformy z úst Ondřeje Lišky.

Toto řešení dokáže uvolnit ekonomické sevření rodin, může přispět ke snížení ekonomické bariéry pro rozhodování o založení rodiny nebo početí 2. či 3. dítěte, navíc díky různé výši důchodu pro lidi s dětmi a bez dětí dokáže snížit finanční nároky na průběžný systém v době, až bude v důchodu generace, která měla dětí málo. I bez těchto zcela pragmatických dopadů je řešení kvalitní, protože promítá klíčovou zásluhu o průběžný systém (výchovu nové generace) do ekonomických principů jeho fungování.

Toto řešení je zatím to nejzdařilejší, co jednotlivé politické strany předložily. Předčilo i záměr KDU-ČSL stanovit výši sociálního odvodu podle počtu vychovávaných dětí, protože k němu přidalo druhou podstatnou část, a to zohlednění dětí i ve výměře důchodu.

Proč média takové povedené řešení ale vůbec nezajímá? Kdo má zájem nenarušovat úspěšně nastoupený proces privatizace penzí? Kdo ovlivňuje veřejné mínění výběrem správných a nesprávných, tudíž publikovatelných a nepublikovatelných informací?

Autor: Pavel Rusý | středa 14.9.2011 21:10 | karma článku: 22.77 | přečteno: 1670x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 102 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2649
matematik, statistik, sociolog Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...