Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká daňová habaďůra ministra Kalouska

V médiích se prezentuje poměrně hodně informací, jak si ministr (a teď už i vláda) představují daňovou reformu. Popis a dopad jednotlivých opatření jsou ale popisovány velmi zkresleně. Jaká je tedy podstata navržených úprav?

Bohužel hlídací pes demokracie, média, často bez přemýšení přebírají rétoriku a pojmenování změn od ministra Kalouska, často prezentují pouze dopady dílčí úpravy. Jak nadějné je hledět na daňové kalkulačky změn, na kterých reforma všem přidá, ovšem jaksi se ponechává stranou, že "zvýšená" čistá mzda padne na odstranění benefitů, na zvýšení DPH a zdravotního pojištění, takže ve skutečnosti půjde o znatelné snížení reálného příjmu.

Ale pojďme popořádku (úmyslně budu pojmenovávat změny stejně familiérně jako média - vyznačeno tučně):

- daň z příjmu se bude odvádět z hrubé mzdy a to ve výši 19 procent (konec zdanění superhrubé mzdy sazbou 15 procent)

Velmi pozoruhodný obrat ministra Kalouska, dokládající naprostou marketingovou pragmatičnost jeho daňových veletočů. Hodí-li se pro oblbnutí veřejnosti superhrubá mzda s lákavým procentem zdanění, propaguje tu. V situaci, kdy nutně potřebuje zatemnit náklady práce, aby mohl z již dohodnuté ceny práce přisypávat peníze zaměstnavatelům a akcionářům na úkor zaměstnanců, schová součást příjmu zaměstnanců (odměna za práci převáděná do solidárních systémů) opět raději mimo jeho vnímání.

Mírně nižší procento faktického zdanění obratně využije pro uklidnění mas.

- pro zaměstnance nový daňový bonus 3 tisíce korun, který nahradí daňové zvýhodnění stravenek či režijních jízdenek
V souhrnu by se mělo jednat o neutrální opatření, na kterém ale někdo vydělá a někdo dost prodělá. Je zajímavé, že tento krok obhajuje ministr tím, že když má někdo daňovou výhodu, pro jiného to znamená daňovou diskriminaci. Škoda, že ho tento argument nenapadl při posuzování investičních pobídek, kdy pobídka zahraničnímu investorovi diskriminuje domácí produkci (v rozporu s programovým prohlášením vlády). Tento daňový bonus se ale ministrovi velmi hodí k tomu, aby mu pomohl vylepšit kalkulačky daní - ejhle, oněch 250 Kč měsíčně vypadá tak krásně, pokud proti tomu nikdo nepostaví ztracené výhody. Mimochodem, narazil jsem na daňovou kalkulačku automaticky pracující s koncem tzv. povodňové stovky, což bilanci opět opticky vylepšuje. Jiná kalkulačka zase operuje s mírně zvýšenou slevou na děti, ačkoliv ta je pouze dílčí kompenzací za zbytečné zvýšení DPH. 

Ponechme stranou, že se část postižených benefitů vztahuje i na rodinné příslušníky, jako třeba režijní jízdenky - slušelo by se tedy zvýšit i daňovou slevu na dítě. Ale to už je mimo obzor vnímání ministra Kalouska.

- sjednocení sazeb pojistného na sociální zabezpečení a na veřejné zdravotní pojištění u OSVČ a u zaměstnanců na 6,5 procenta, zaměstnancům tak stoupne zdravotní pojištění o 2 procenta

Velmi zásadní změna a velmi zkreslující popis této změny. Rozhodně se nejedná o žádné sjednocení, to je velmi nefér komentář změny. Zatímco před reformou byla sazba sociálního pojištění u OSVČ 14,6% hrubého zisku (po uplatnění buď skutečných nákladů nebo po uplatnění paušálních nákladů až 80% příjmů), tímto sazba klesne na méně než polovinu. Zatímco dosud byl výběr sociálního pojištění u OSVČ v průměru kolem 3500 (u zaměstnanců dvojnásobný), při nové sazbě by průměrný odvod mohl klesnout na 1560 Kč! Díky minimálnímu pojistnému to bude o něco více. I kdyby průměrný výběr poklesl na 2400, z toho na starobní důchody jde cca 3/4, pak by při průměrných 40 letech odvádění a 20 letech pobírání měla mít průměrná OSVČ nárok na průměrný důchod ve výši 3600 Kč. Skutečně je záměrem ministra Kalouska mít za generaci v ČR půl miliónu žebráků? Nebo má v úmyslu dotovat důchody OSVČ z peněž zaměstnanců? A zaměstnanci? Na sociální pojištění budou nadále odvádět (včetně odvodu zaměstnavatele, na který taky musí vydělat zaměstnanci) 28% hrubé mzdy, neboli 20,9% hrubého zisku - superhrubé mzdy. Zaměstnanci tedy budou přispívat 3,2x více než OSVČ. A to zcela opomíjím faktor paušálních nákladů, který zejména u švarcek znamená téměř automaticky minimální platbu.

Zvýšení zdravotního pojištění o 2 procentní body (nikoliv o 2 procenta) stojí za podrobnější pohled. Proč se zvyšuje zdravotní pojištění v situaci, kdy vláda jednoznačně řekla, že do zdravotnictví nedá ani korunu navíc? Kdy chce poměrně razantně zvyšovat spoluúčast na zdravotní péči? Že to postrádá logiku? Na co využije oněch 25 miliard Kč, které navíc od zaměstnanců odkrojí z jejich čisté mzdy? Odevzdá je jejich zaměstnavatelům. O tato dvě procenta se sníží odvody zaměstnavatelů a o tyto peníze se jim zvýší hrubý zisk. Jedná se tedy o drastický levicový krok, kdy "pravicová" vláda zasahuje do tržní rovnováhy sjednané ceny práce mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, staví se na stranu zaměstnavatele a reguluje v jeho prospěch cenu práce. Být zaměstnavatelem, rděl bych se hanbou, že mě stát považuje za takového břídila, že si nedokážu sjednat se zaměstnanci konkurenceschopnou cenu práce.

- zaměstnavatelé budou platit daň z úhrnu mezd všech zaměstnanců ve výši 32,5 %, což zahrne i úrazové pojištění, místo nynějších odvodů 34 %, které se platí za každého zaměstnance zvlášť

Prohnaný manévr, jak skrýt ožebračování lidí. Místo průhlednosti financování solidárních systémů se ministr Kalousek snaží vše zatemnit, aby nebylo zřetelně vidět na to, jakým způsobem cíleně nahrává zaměstnavatelům, likviduje příjmovou stránku důchodového systému a zdravotnictví, aby získal argumenty pro jejich privatizaci a nahrazení dražšími systémy, ze kterých budou profitovat finanční skupiny a "podnikatelé" s veřejnými prostředky. Mimochodem, i výše uvedený popis změny je nepřesný, k překvapení opět ve prospěch ministra Kalouska. Nejde o snížení odvodu z 34% na 32,5%, ale z 34,6% na 32,5%, tedy o přibližně 25 mld. Kč. Prvý údaj totiž nezahrnuje zmiňované úrazové pojištění, které obnáší oněch 0,6%. Nedělám si iluze, že současné snížení je pouze prvním krokem a další úlevy zaměstnavatelům budou následovat.

Ještě jedna "loupež" je spojena se změnou na odvod z objemu mezd. Díky snížení stropů na sociální odvody ze šestinásobku na čtyřnásobek průměrné mzdy zakalkuloval ministr Drábek výpadek příjmů ze sociálního pojištění do nových výměr důchodů v rámci tzv malé důchodové reformy (snížení nové výměry v průměru o 300 Kč na měsíc). Díky sloučení odvodů na odvod z objemu mezd bude ale výpadek výrazně nižší, což by umožňovalo výrazně mírnější dopad do nově vyměřovaných důchodů. Dle mých propočtů do 50 Kč v průměru. Touto fintou se TOP09 podařilo obrat průměrného nového důchodce o cca 60 tis. Kč.

- zrušení daně z dividend

Další neopodstatněný výpadek příjmů státního rozpočtu a úleva příjmově silnější části populace, podnikatelům a zejména zahraničním akcionářům tuzemských podniků. Je smutné, že se vláda rozpočtové odpovědnosti tak snadno vzdává dosavadního příjmu. Zcela překvapivě se ale osvobození od daně nevztahuje na úroky z vkladů střadatelů (podobný typ výnosu z kapitálu), i když tyto úroky nezajistí ani zachování reálné hodnoty vkladu.

- snížení podpory hypoték a úvěrů u stavebního spoření, nově bude možnost odečíst od základu daně za zaplacené úroky maximálně 80 tisíc korun (dosud 300 tisíc korun)

Bohulibý směr, ale naprosto nedostatečný. A opět, nejde o snížení z 300 tis. na 80 tis. ročně, ale na 160 tis. ročně pro zadlužený pár. Při daňové sazbě 19% pak maximální hypotékáři ušetří na daních 30 tis. Kč ročně, dosud 45 tis. Kč. Přepočteno na měsíc by leckteré rodině, která na hypotéku nedosáhne, taková částka vytrhla trn z paty při pokrytí nákladů nájemního bydlení. Opravdu je potřeba nechat na holičkách skutečně potřebné a podporovat ty, kteří jsou "za vodou"? Úleva 30 tis. ročně je stejná jako roční odpis malometrážního sociálního bytu, to jen na okraj...

Co na to programové prohlášení vlády?

V programovém prohlášení vlády se nevyskytuje:

Snížení odvodů zaměstnavatelů ani snížení ceny práce

Zvýšení odvodů zaměstnanců

Snížení sociálních a zdravotních odvodů OSVČ

Zrušení daně z dividend

Nejenomže tato vláda provádí nesmyslné kroky, ale postupuje i navzdory společně přijatému klíčovému dokumentu. I to svědčí o naprosté nekompetentnosti této vlády a chytrosti ministra Kalouska.

Základním problémem daňové "reformy" je to, že opět, stejně jako v důchodech a zdravotnictví, nepřináší řešení, ale prohlubuje problémy ekonomiky ČR. Jak jinak hodnotit kroky, které významně snižují reálné příjmy populace zvýšenými přímými i nepřímými daněmi, vzbuzují očekávání negativního vývoje a ulevují zaměstnavatelům? Je to tlak na exportní orientaci České republiky, na to, aby se z Čechů stala levná pracovní síla produkující zisk vybraným spřáteleným lidem a zahraničnímu kapitálu. Přitom spoléhat na růst exportu v době, kdy se většina zemí světa potýká s recesí, s tím, aby našly práci svým lidem, je naprosto iluzorní. Výsledkem bude jak podvázání tahouna ekonomiky, domácí spotřeby, tak příjmů státního rozpočtu. Přitom jen neopodstatněné úlevy jak osobám samostatně výdělečně činným, tak zaměstnavatelům a akcionářům, v kombinaci s podporou švarcsystému ochudí státní rozpočet podle střízlivých odhadů až o 70 mld. Kč ročně. Vláda rozpočtové odpovědnosti?   

 


Změny v rámci daňové reformy

- daň z příjmu se bude odvádět z hrubé mzdy a to ve výši 19 procent (konec zdanění superhrubé mzdy sazbou 15 procent)
- pro zaměstnance nový daňový bonus 3 tisíce korun, který nahradí daňové zvýhodnění stravenek či režijních jízdenek
- sjednocení sazeb pojistného na sociální zabezpečení a na veřejné zdravotní pojištění u OSVČ a u zaměstnanců na 6,5 procenta, zaměstnancům tak stoupne zdravotní pojištění o 2 procenta
- OSVČ budou muset platit DPH už při obratu 750 tisíc korun
- na sociální pojištění budou OSVČ platit 6,5 % z hrubého zisku místo současných 29,2 % z poloviny hrubého zisku, v budoucnu ale dostanou od státu nižší penzi
- zaměstnavatelé budou platit daň z úhrnu mezd všech zaměstnanců ve výši 32,5 %, což zahrne i úrazové pojištění, místo nynějších odvodů 34 %, které se platí za každého zaměstnance zvlášť
- snížení podpory hypoték a úvěrů u stavebního spoření, nově bude možnost odečíst od základu daně za zaplacené úroky maximálně 80 tisíc korun (dosud 300 tisíc korun)
- zrušení daně z dividend
- daň z příjmu budou nově platit i firmy podnikající v hazardu, loterijní daň bude činit 20 procent
- stát bude vybírat daně a odvody z jednotného inkasního místa Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/danovou-reformu-vlada-schvalila-skoncuje-se-zdanenim-superhrube-mzdy-1em-/ekonomika.aspx?c=A110824_105831_ekonomika_kop

Autor: Pavel Rusý | pondělí 29.8.2011 20:20 | karma článku: 34,69 | přečteno: 2298x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.