Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo sežral ten salám??!!

Ministr Kalousek napadl Věci veřejné, že salámovou metodou odkrajují z veřejných peněz jako ze salámu a pak se diví, že peníze došly. Babák zase tvrdí, že to byl Kalousek, kdo salám schoval. Jak to tedy je s tím salámem?

Největší porci chtěl uhryznout ministr Drábek, když naordinoval důchodovou reformu s průměrným ročním výpadkem příjmů průběžného systému převyšujícím 100 mld. Kč (povinné vyvedení až 5% a 50 mld. Kč úlevy zaměstnavatelům). Hamoun dostal hned přes prsty a díky mediálnímu tlaku a Věcem veřejným si takové sousto neukrojil.

Drábek si tedy ukrojil pouze 20mld. výpadek příjmů na jeho zbytečný II. pilíř penzijního systému.

Dalším uchvatitelem salámu se stal sám ministr Kalousek daňovou reformou, kde oprášil hlad ministra Drábka a zakousl se 30 mld. tím, že slevuje firmám na odvodech. To mu ale nestačilo, a dalším hryzem ukrojil kolem 10 mld. Kč tím, že snížil odvody na sociální a zdravotní pojištění osobám samostatně výdělečně činným.

Naproti tomu Věci veřejné přicházely s návrhy fiskálně neutrálními. Při kompenzaci zvýšení DPH rodinám (což mimochodem není ukrajování salámu, ale zmenšení krádeže salámu sousedovi) navrhly v jedné fázi jednání výnosově neutrální sjednocení daňové slevy na poplatníka, vyživovanou osobu a dítě z 2070 Kč měsíčně pro první dvě skupiny a 967 Kč měsíčně na děti na jednu částku cca 1750 Kč. Místo toho to byli Kalousek a Nečas, kteří byli ochotni přistoupit pouze na takovou kompenzaci, která do rozpočtu negativně dopadla celými 6 mld. Kč (u sjednocení DPH na 20%). Takže další sousto na vrub TOP09 a tentokrát i ODS.

Vrcholem pokrytectví ministra Kalouska je přisuzování dalšího sousta - přesměrování části sociálního pojištění od dětí přímo rodičům v důchodu - Věcem veřejným. Toto sousto je napůl v žaludku Kalouska a Nečase. Věci veřejné navrhovaly více řešení zohlednění výchovy dětí v průběžném systému důchodového zajištění, některé z nich dokonce výnosově pozitivní (odstupňování odvodů na sociální zabezpečení zaměstnanců podle počtu právě vychovávaných dětí z dnešních rovných 6,5% na 10% pro nevychovávající, 6% pro lidi s 1 dítětem v péči, 3% se dvěma a 0% se třemi a více). Toto řešení by salám zvětšilo (o 7 mld. Kč). Rovněž na straně výplaty důchodů Věci veřejné navrhovaly i takové řešení, které by neznamenalo uhryznutí ze salámu, dokonce by v době, kdy plátců bude nedostatek a v důchodu nejvíce lidí, omezilo odkrajování z menšího salámu.

Místo výnosově/nákladově neutrálního řešení nakonec premiér Nečas navrhl nákladnější řešení (cca 6-7 mld. výpadek příjmů) ve formě přesměrování části sociálního pojištění dětí přímo rodičům v důchodu. Co na tom, že TOP09 měla tento nákladný prvek dokonce ve dvojnásobném objemu ve svém volebním programu. Takže toto sousto opět není v žaludku Bárty. Pikantní na tom je, že díky neschopnosti TOP09 a ODS dohodnout se na úsporném řešení bylo přijato takové řešení, které i sám Nečas označil za blbé, ale jediné, na kterém jsme byli schopni se shodnout. Smutné konstatování.

Pokud sečteme všechna uvedená uhryznutí, pak dojdeme k výsledku, že největší část salámu leží v břiše Miroslava Kalouska, kousek má v sobě Petr Nečas. Vítu Bártovi nadále kručí v břiše, ale to nebrání Kalouskovi jej obviňovat ze sežrání celého salámu. Celkový objem Drábko-Kalousko-Nečasových soust je neuvěřitelných 70 mld. Kč ročně. Takže místo deficitu 105 mld. Kč mohl být deficit 35 mld. Kč a pokud by se zároveň snížila korupce a předražování veřejných zakázek, zrušil či omezil nějaký přebujelý či zbytečný úřad, mohli jsme začít státní dluh splácet. Aniž by bylo nutné zvyšovat DPH na 19%.

Autor: Pavel Rusý | středa 27.7.2011 9:02 | karma článku: 26,50 | přečteno: 1533x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.