Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce Nečas s Kalouskem zdecimovat českou populaci?

V době jednání o kompenzacích zvýšení DPH pro rodiny s dětmi jsem nabídl panu Kalouskovi řešení, které by uspořilo státnímu rozpočtu 6 mld. Kč a navíc by narovnalo znevýhodnění rodin s dětmi v daňovém systému.

O co konkrétně šlo? Předmětem diskuse byla forma kompenzací rodinám s dětmi za zvýšení DPH. Po určité době se rýsovalo řešení, že se daňová sleva na dítě zvedne o 250 Kč měsíčně (tehdy šlo ještě o sjednocení DPH na 20%), což by způsobilo výpadek v příjmech státního rozpočtu ve výši 6 mld. Kč. Navrhl jsem ministru Kalouskovi a premiéru Nečasovi jiné řešení bez dopadu na rozpočet.

Z čeho jsem vycházel? V současné době má poplatník právo si z daní odečíst 2070 Kč na sebe, 2070 na vyživovanou osobu (manželku) a 967 Kč na dítě. Promítneme tyto slevy na bezdětný pár a na matku samoživitelku s jedním děckem. Celkový příjem bezdětného páru bude přibližně dvojnásobný, sleva na dani bude činit 4140 Kč měsíčně. Matka samoživitelka ale uplatní slevu pouze 3037 Kč. Nevím jak vám, ale mně to přišlo nefér, že domácnost se stejně členy a polovičním příjmem má daňovou slevu o více než 1000 Kč nižší než stejně početná domácnost s dvojnásobným příjmem.

Takže jsem navrhl, aby daňová sleva byla alespoň sjednocena na jednotnou částku pro všechny společně posuzované osoby (bez dopadu na státní rozpočet), a v takovém případě bych nepožadoval kompenzace zvýšení DPH pro děti, čímž státní rozpočet ušetří oněch 6 mld. Kč. Narovnání systému jsem považoval za důležitější než dražší parametrickou úpravu již deformovaného systému. Jak ministr Kalousek, tak premiér Nečas mě začali přesvědčovat, že taková změna negativně dopadne na rodiny, že místo aby se jim pomohlo, tak na to doplatí. V tu chvíli se ve mně ozval matematický instinkt a oponoval jsem, že to v žádném případě nemůže být pravda. A že požaduji provedení výpočtu takové změny pro kvalifikované rozhodnutí. Na to se pan Kalousek ohradil, že takový výpočet něco stojí. Povídám na to: "A kolik?". "Pět tisíc." zněla odpověď ministra Kalouska. Souhlasil jsem s tím, že to zaplatím ze svého. A pan Kalousek přislíbil výpočet provést. Toto se odehrálo v prvních měsících roku 2011 a dodnes jsem se odpovědi nedočkal a pravděpodobně se už ani nedočkám.

Pusťme se do toho tedy alespoň orientačně sami: poplatníků, kteří na sebe uplatňují slevu, je přibližně 4,7 miliónu. Vyživovaných osob na mateřské může být kolem 400tis. Dětí, na které je uplatňována sleva, bude odhadem 2,5 miliónu.

Celkový objem uplatněných slev měsíčně je tedy 5,1mil. x 2070 + 2,5 mil. x 967=10557 mil. + 2418 mil. = 13 mld. Kč, což je zaokrouhleno dolů 1700 Kč na osobu. Jednotná sleva na poplatníka, vyživovanou osobu a dítě by tedy mohla být 1700 Kč měsíčně, aniž by to státní rozpočet stálo jedinou korunu.

A jak by se promítla tato změna do rozpočtu rodin? Naše dvoučlenná bezdětná domácnost i dvoučlenná domácnost matky samoživitelky by mohla uplatnit shodně slevu ve výši 3400 Kč - i při vynechání kompenzace 250 Kč by si matka samoživitelka mírně polepšila. Bezdětné dvoučlenné domácnosti by sice trochu ubylo, ale pořád by i při dvojnásobném příjmu mohla uplatnit stejně vysokou slevu na dani.

A jak by dopadla rodina se třemi dětmi? V dražším řešení (zvýšení daňové slevy na dítě o 250 Kč) by si tato pětičlenná domácnost uplatnila daňový odpočet ve výši 2x 2070 + 3x (967+250)=7791 Kč, zatímco při sjednocení daňové slevy na 1700 Kč by si mohla uplatnit odpočet 8500 Kč. Stejně tak rodina se dvěma dětmi by si polepšila a rodina s jedním dítětem by zůstala na svém.

Dodnes nerozumím tomu, proč se ministr Kalousek a premiér Nečas tak urputně bránili levnějšímu a spravedlivějšímu řešení, které by navíc pomohlo rodinám s dětmi, o něco snížilo dramatický rozdíl příjmů na osobu u domácností s dětmi a bez dětí a mohlo alespoň trochu vymanit rodiny ze sevření ekonomických úvah, zda si mohou dovolit druhé nebo nedejbože třetí dítě. Navíc tato změna by byla ve prospěch pracujících rodičů, nikoliv pobíračů dávek.

Při posuzování dopadů tohoto i ostatních kroků vlády se nemohu ubránit dojmu, že jejím cílem je zdecimovat českou populaci. Ale třeba se mýlím....

 

Autor: Pavel Rusý | pátek 24.6.2011 8:12 | karma článku: 33,23 | přečteno: 2167x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.