Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečasova vláda zneužívá pravicové ideje

Politicky korektní pravicový záměr snížit zdanění práce (a omezení přerozdělování) zneužívá vláda Petra Nečase ke snížení reálné hodnoty mezd zaměstnanců. Zatímco skutečné snížení zdanění práce je díky přesunu od zdanění na straně zaměstnavatele ke zdanění na straně zaměstnance spíše jen kosmetické, dopad navrhovaných změn na snížení reálné hodnoty mezd zaměstnanců je již výrazně vyšší.

Snižování zdanění práce je politiky zneužíváno.

Často citovaným doporučením jak Bezděkovy komise, tak NERVu (Národní ekonomická rada vlády) v prohlášeních ministra financí Kalouska je snižování zdanění práce. V reálných krocích se tento prvek objevil nejprve v návrhu ministra práce a sociálních věcí Drábka ohledně důchodové reformy, a to snahou o snížení sociálních odvodů zaměstnavatelů o 5 procentních bodů (z 21,5 p.b.), což by znamenalo výpadek rozpočtu v horizontu 20 let srovnatelný se současným státním dluhem. Druhý pokus byl návrh na zrušení odvodů z objemu mezd na úrazové pojištění a zrušení příspěvku zaměstnavatelů na politiku zaměstnanosti v celkovém objemu 1,8 procentního bodu (výpadek přes 20 mld. Kč ročně). Oba tyto pokusy zbavit státní rozpočet významného objemu příjmů se podařilo odvrátit. V současné době je na stole třetí pokus, tentokrát Kalouskův, a to sloučení odvodů zaměstnavatele a stanovení procenta odvodu na 32% objemu hrubých mezd, což znamená pokus o snížení o 2,6 procentního bodu (600 mld. Kč výpadku příjmů státního rozpočtu za 20 let). Projde to ministrům za TOP09?

Co je to zdanění práce?

Zkusme se na problém zdanění práce podívat zevrubně. Co je to zdanění práce? Je to souhrn odvodů z celkových mzdových nákladů placených jak zaměstnancem, tak zaměstnavatelem. Je to tedy část z peněz, které zaměstnanec reálně svému zaměstnavateli vydělá, neboli je to součást celkové ceny (odměny) za jeho práci. Tato celková cena za práci se rozděluje na odvody do solidárních systémů jako je sociální, zdravotní a nemocenské pojištění a politika zaměstnanosti, dále na daň a čistý příjem zaměstnance. Rozdělení odvodů do solidárních systémů mezi zaměstnance a zaměstnavatele je pouze administrativní a čistě formální skutečnost, která na celkovou bilanci nemá vliv.

Za částku vybranou formou odvodů do solidárních systémů poskytuje stát relativně přesně určené služby (důchody, zdravotní péči, podporu v nezaměstnanosti apod.).

„Pravice“ uměle reguluje cenu práce!

Co tedy znamená tzv. vysoké zdanění práce? Je to míra oddělení části odměny zaměstnanců na centrálně poskytované služby státem. Lze vést legitimní politickou debatu o tom, jaký podíl z celkové ceny práce má být zaměstnanci dodán přímo (v čisté mzdě) nebo nepřímo (pomocí služeb státu financovaných ze zdanění práce). Ale řekne-li politická reprezentace A - chceme snížit zdanění práce, musí říct i B – jaké to bude mít dopady. Na to není těžké odpovědět, ale odpovědět je pro vládu velmi nepopulární. B totiž znamená, že stát buď omezí služby poskytované ze solidárních systémů nebo si je nechá zaplatit občany z jejich čisté mzdy (ať už přímo např. spoluúčastí na zdravotní péči nebo nepřímo prostřednictvím zvýšení DPH).

Snížení zdanění práce tímto způsobem znamená snížení reálné hodnoty odměny zaměstnanců za jejich práci. Buď dostanou méně státních služeb nebo si je zaplatí navíc. Stát vstupuje do již sjednané tržní celkové ceny práce mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, staví se na stranu zaměstnavatele a administrativně upravuje tuto celkovou cenu práce ve  prospěch zaměstnavatele a v neprospěch zaměstnance. „Pravice“ uměle reguluje cenu práce! Dokonce tím staví zaměstnavatele do pozice nesvéprávných břídilů, kteří si nejsou schopni domluvit se zaměstnanci konkurenceschopnou celkovou cenu práce.

Státem poskytované služby mají smysl hlavně v solidárním systému.

Státem zajišťované služby mají smysl zejména v kombinaci se solidárním nastavením systému. Snížení zdanění práce by tedy mělo smysl tehdy, pokud by se tím omezoval státní servis na zajištění solidarity (což zmínil i prezident Klaus) a uvolněné prostředky byly využity pro posílení osobní odpovědnosti zaměstnanců za své zajištění. Vláda to ale řeší obráceně, snižuje objem přerozdělovaných prostředků, zároveň ve státním systému solidaritu omezuje a posiluje ekvivalenci (tj. výdaje úměrné odvodům člověka). A přitom je snad každému jasné, že přerozdělovat úměrně odvodům je logický nesmysl, to je lepší lidem ty peníze rovnou ponechat.

Snížit zdanění práce lze korektně.

Lze snížit zdanění práce korektně? Ano, jde to. Pokud chce vláda snížit zdanění práce, nechť klidně sníží celkové odvody zaměstnavatelů ze 34,6% na 32%, ale tento krok musí být doprovázen adekvátní úpravou (přepočtem) hrubých mezd (zvýšení o 2%) tak, aby celková cena práce zůstala nezměněna. Současně by mělo dojít k mírnému snížení sazeb odvodů zaměstnance, aby i absolutní výše odvodů zůstala nezměněna (procento se vypočítává z vyššího základu) a zaměstnanci zbylo více v čisté mzdě. Z tohoto zvýšení čisté mzdy by si sám, tentokrát už bez prostřednictví solidárního systému, zakoupil služby, které mu stát nebude schopen nebo spíše ochoten poskytovat v dosavadní míře. Případně, pokud by rozsah služeb státu zůstal zachován, by zvýšený čistý příjem byl využit na zvýšené nepřímé zdanění formou DPH, kterým by vláda doplnila chybějící finanční zdroje. Souběžně s tím by vláda měla posílit solidární prvky státního systému.

Postup vlády je ale přesně opačný. Kromě úlevy zaměstnavatelům (vyhozených 30 mld. každý rok) utáhne šrouby lidem ještě zvýšením odvodu zaměstnanců na zdravotní pojištění o 2 procentní body. Toto považuji za postup v rozporu s programy všech koaličních stran. Zcela něco jiného by bylo, pokud by vládní strany šly do voleb s heslem: „Lidé, žijete si nad poměry, utáhneme vám opasky a přilepšíme zaměstnavatelům, kteří neskutečně strádají.“ Pokud by s tímto sloganem vyhrály volby, mlčel bych.

Napsáno pro LN.

Autor: Pavel Rusý | pondělí 20.6.2011 17:46 | karma článku: 25,40 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.