Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezzubá ČSSD o důchodové reformě

Jedním z viníků současného reformního marasmu je bezesporu i ČSSD, která nedokázala předložit alternativní a hlavně smysluplné systémové řešení důchodové reformy. Neustálé omílání možnosti zvyšovat daně jako zdroje financí pro průběžný systém se opakovalo i ve včerejším vyjádření Bohuslava Sobotky.

Oba hlavní myšlenkové proudy řešení důchodové reformy od TOP09 a ČSSD (ODS žádnou myšlenku zatím nepředvedla) vycházejí z naprosto chybného nahlížení na průběžný systém jako na systém kapitálového typu, tj. nějaké prostředky vkládám a tím si vytvářím nárok na čerpání v budoucnosti. Nebudu zde rozebírat skutečný princip průběžného systému, to si může čtenář najít v předchozích mých článcích.

http://rusy.blog.idnes.cz/c/195161/Male-deti-jsou-chytrejsi-nez-Necasuv-poradni-organ-NERV.html

http://rusy.blog.idnes.cz/c/187795/Duchodova-reforma-V-Jak-by-mela-vypadat-skutecna-reforma.html

http://rusy.blog.idnes.cz/c/185534/Jak-utopit-Dr-Necase-aneb-Konec-rodicu-v-Cechach.html

Pokud nikdo zatím nepochopil skutečný princip průběžného systému, není se co divit, že ani nikdo nedokázal přijít se skutečným řešením. TOP09 si s ním neví rady, tak raději průběžný systém oslabuje a doufá, že časem zkrachuje. Ani ČSSD si s tímto problémem neví rady, takže se nadále ohání tím, že zvýší daně, čímž doplní zdroje. To je ale velmi zcestná představa. Průběžný systém se bude v budoucnu potýkat z propadem zdrojů v objemu blížícím se 20% a řešení vysokým zdaněním (ať se jedná o přímé nebo nepřímé daně), jen prohloubí krizi v této době (roky 2040-2065). Pro toto období je třeba vytvořit rezervy, ne spoléhat na to, že to pokryjeme z budoucích daní.

Rezervy lze vytvořit jednak tím, že významně snížíme státní dluh a vytvoříme si tak prostor na efektivní půjčku v kritickém období, aniž bychom tím ohrozili stabilitu státních financí, nebo nakoupíme majetek, aktiva (akcie, cizí dluhopisy), z jehož výnosu v budoucnu pokryjeme výpadek příjmů důchodového účtu. Druhou možnost považuji za výrazně lepší, protože v současné době může efekt kumulace kapitálu převýšit současné úroky z dluhopisů. Podmínkou však je, aby se státní dluh přestal zvyšovat a nepřišli jsme tím o výhodné nabídky na úvěrování státu. Současná vláda jde opačným směrem, zbavuje se aktiv a podporuje nákup vlastních dluhopisů, čímž jen vytváří začarovaný kruh dluhů, který může uvrhnout stát do role nevolníka finančních institucí.

Proto úmysl teď zvýšit daně a rozpustit je okamžitě v důchodovém systému je velmi nebezpečný. Pochopil bych, kdyby socdem chtěla zvýšit daně, ale z jejich výběru snižovat státní dluh nebo vytvářet rezervy. Pokud to tak neudělá, opět jen projíme budoucnost.

Chápu kritiku Bohuslava Sobotky týkající se zavedení II. pilíře - je skutečně nesmyslný a je pouze záminkou a lákadlem pro lidi, aby jim mohl být dále snížen vyměřený důchod (tentokrát o 20% z procentní výměry). Ovšem jeho nápady ohledně reakce ČSSD na jeho zavedení jsou opět velmi bezzubé - regulovat poplatky a tím celý systém pohřbít, to je skutečně řešení použitelné pouze tím, kdo nedokáže přijít s vlastním pozitivním řešením. Nestavět, ale bořit, jak snadné. Na kapitálovém spoření na důchod není nic špatného, pokud není organizováno jako zlatý důl pro finanční instituce jako současný model. Ale ČSSD, pokud chce čelit tomuto lobbingu, by měla přijít s výhodnější alternativou a ne s nápadem, jak druhému jeho bábovičku zbourat.

ČSSD obhajuje roli státu v důchodovém systému, vytvářet rezervy na budoucnost je více než žádoucí, tak proč ČSSD nedokáže skloubit tato dvě východiska a nabídnout veřejnoprávní penzijní fond v rámci systému II. pilíře, který by stát (když tak obhajují státní  záruky a garance) dokázal řídit efektivněji než soukromé fondy. Bojí se, že v konkurenci neobstojí? Jinde to jde. Švédský fond AP7 dokáže hospodařit s Asset Management Fee ve výši 0,28% (část z toho spotřebuje správa klientů, část jsou náklady na vlastní správu investic). Navíc tento fond neúčtuje žádné Performance Fee, tj. nemá podíl na výnosech, přitom jeho investiční strategie není vůbec konzervativní. Soukromým fondům s podobnou investiční strategií nabízí Kalousek poplatek za správu 0,5%, tedy téměř 2x větší, k tomu účtování nákladů na obchodování a ještě 10% podíl na výnosech. Tomu by snad veřejnoprávní fond měl dokázat konkurovat a zvýšit konkurenci mezi penzijními společnostmi. A tím celý systém zefektivnit a zvýhodnit pro klienty, budoucí penzisty. Proč asi takový fond nenabídne současná vláda? Proboha, jen to ne, ve Švédsku je v tomto fondu většina účastníků, to by naše finanční skupiny přišly o podstatnou část klientely. Pokud by ČSSD nabídla takový veřejnoprávní fond, velmi by tím rozčeřila stojaté vody finančních skupin.

Pokud chce opozice kritizovat (oprávněně) kroky současné vlády, musí zároveň předkládat skutečně dobrá systémová a finančně udržitelná řešení a ne jen volat po dalším bezduchém zvyšování daní pro uspokojení okamžité potřeby. Je ostudou ČSSD, že odbory musí suplovat její roli a nabízet vlastní, byť nepříliš povedené řešení důchodové reformy.

 

 

 

Autor: Pavel Rusý | neděle 12.6.2011 11:42 | karma článku: 24,53 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.